Ook werknemer bij tankstation of wasstraat mag eerder met pensioen

Werken in tankstations en wasstraten geldt voortaan als een zwaar beroep. Dat is afgesproken in de nieuwe cao voor tankstations en wasbedrijven, die op 1 januari ingaat. 

Na de thuiszorg en de vleesindustrie zijn er nu ook voor werknemers van tankstations en wasbedrijven afspraken gemaakt voor het vroegpensioen. FNV Metaal kwam met werkgevers Bovag en BETA overeen dat de werkzaamheden vallen onder wat volgens het pensioenakkoord gekwalificeerd moet worden als een zwaar beroep. Dat betekent dat werknemers drie jaar eerder met pensioen mogen.
Voor het tankstationpersoneel kent de nieuwe cao ook een financieel voordeel. Gedurende de looptijd van de cao krijgen zij er per maand 140 euro bruto bij op hun salaris. In de cao zijn daarnaast afspraken gemaakt over opleidingen tijdens werktijd en het recht op een sanitaire pauze, waarmee werknemers naar de wc mogen wanneer zij dat willen. De cao geldt voor 17.000 werknemers.

Minder werken

Daarnaast is er een‘generatiepact’ opgenomen in de cao. Oudere werknemers vanaf 60 jaar mogen daarmee minder werken tot hun pensioen. Ze werken dan 80 procent van hun uren voor 90 procent van het loon en blijven 100 procent pensioen opbouwen.

FNV-bestuurder Albert Kuiper noemt de afspraken ‘meer dan terecht’,  gezien de zware werkzaamheden die personeel moet uitvoeren. ,,Deze medewerkers staan de hele dag, werken op onregelmatige tijden en hebben te maken met onveiligheid.’’

De bonden onderhandelden sinds 20 november met de werkgevers. Het bereikte akkoord wordt nog voorgelegd aan de leden, die erover kunnen stemmen. De nieuwe cao geldt vanaf 1 januari 2020 en heeft een looptijd van twee jaar. De cao geldt voor zo’n 17.000 werknemers van tankstations en wasstraten.

SmartMatch is een uitzendbureau gevestigd in Amsterdam. Wij helpen ondernemers aan goed en betrouwbaar personeel en werknemers aan leuke banen. Zoek jij personeel of werk? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@smart-match.nl